Een energiezuinig, moderner beleid

Toekomst Bunsbeek is een familiale dorpsclub die het de laatste jaren niet altijd even gemakkelijk heeft gehad. Het gegeven “sponsoring” is niet meer hetzelfde als jaren geleden en mensen komen minder naar het lokale voetbal kijken. De club haalt haar inkomsten uit de overgebleven sponsoring, activiteiten en de kantine, maar wanneer er onvoldoende sportieve ambities zijn, heeft dit impact op het aantal toeschouwers en het verbruik, en bijgevolg de inkomsten. Vrijwilligers waren de laatste jaren bovendien moeilijk te vinden. De vaste kosten blijven echter doorlopen; niet alleen bondskosten, brouwer en verzekeringen, maar ook elektriciteit, gas en water.

We zijn er als club van overtuigd dat, wanneer we ons energie bewuster opstellen, we nog jaren een gezonde dorpsclub kunnen blijven. Een gezonde uitstraling zal de club ook aantrekkelijker maken voor jonge voetballers. Wat Corona als gevolg zal hebben voor het amateurvoetballandschap valt af te wachten, maar op dit moment is Toekomst Bunsbeek een financieel gezonde club, en kijken we uit naar de hervatting komend seizoen. 

Binnen een termijn van 5 jaar zal de club, met steun van de gemeente onderstaande projecten afwerken:

  • Energie en water
    • Dakisolatie & Zonnepanelen (2021)

      Wanneer we het dakoppervlak bekijken van de kantines (150m² grote kantine en 90m²) en rekening houden met de oriëntatie, dan bieden de gebouwen potentieel om groene energie op te wekken. Dit zou voor de club op termijn zorgen voor een nog grotere besparing op de vaste energiekosten (zoals verlichting, verwarming en koeling). Willen we deze opdracht correct uitvoeren, dan dient ook het dak van de kantine te worden aangepakt. Het dak dient asbestvrij te worden gemaakt en een nieuwe dakafwerking met isolatie moet worden geplaatst, samen met het opfrissen van de voorgeven van de kantine en het vernieuwen van de venstertabletten aan de buitenzijde van de raampartijen. Op die manier behoort ook het insijpelend water bij slagregen tot het verleden. We gebruiken de Corona pauze om deze toch wel zware werken aan de hoofdinfrastructuur te kunnen uitvoeren. 

    • LED Verlichting (2024)

      Energiekosten maken een groot deel uit van de maandelijkse vaste kosten die de club moet betalen. Op dit moment werd één van de vier palen reeds van LED verlichting voorzien. Het is de ambitie van de club om alle verlichting te vervangen door LED. Deze investering zal er voor zorgen dat de club op termijn minder vaste kosten zal dienen te betalen. 
       

    • Geboorde waterput (2026)

      Het hoeft niet gezegd dat een voetbalclub zeer veel water gebruikt doorheen het seizoen. Ook water is dus een grote vaste kost voor de club. Momenteel wordt leidingwater gebruikt voor de douches, tap/keuken en toiletten, maar de club is vragende partij om een geboorde put te voorzien zodat het opgepompte grondwater  gefilterd kan worden ingezet. Zo beschikt de club altijd water en kan het terrein ook beter kan verzorgd worden. Op dit moment heeft de club, in tegenstelling tot omringende clubs,  niet de mogelijkheid het terrein te bevloeien. De club heeft dit in het verleden één keer met leidingwater gedaan, met grote kosten tot gevolg. Door te besparen op het water kan de club ook hier geld recupereren om een beter sportief beleid te voeren. Maar voor een goed sportief beleid heb je uiteraard ook een goed terrein nodig. 

  • Terrein

    • Nivelleren (2026)

      Om het terrein degelijk te kunnen bevloeien in droge periodes is nivelleren van het terrein een noodzaak. De ondergrond van het terrein is zeer hard, wat maakt dat het door zaaien van het terrein al drie seizoen op rij een verloren moeite is gebleken. Regen vloeit steeds weg naar beneden, zonder te infiltreren in de grond.

    • Omheining (2026)

      De betonnen omheining rond het terrein is op verschillende plaatsen rot. Vervanging van de omheining van het terrein dringt zich op, aangezien het gevaarlijk wordt voor spelers en toeschouwers. Het gaat om +/- 330 meter (afbeelding links). De terreinen kunnen bovendien niet worden afgesloten, wat maakt dat ongewenste bezoekers op alle momenten van de dag en nacht terug te vinden zijn op en rond het terrein. Een afspanning van het terrein (+/- 450 meter) met toegangspoort zal dit probleem oplossen.

    • Parking (2026)

      De parking zal grondig worden aangepakt; dit kan uiteraard pas nadat de omheining in orde werd gebracht. We spreken dan over een afwerking die een langdurig en intensief gebruik van de parking toe laat.

De investeringen worden deels gedekt met subsidies (sportinfrastructuurplan gemeente Glabbeek) en deels met een renteloze lening (gemeente Glabbeek).

Naast deze investeringen wordt er in 2021 ook een nieuwe loopomloop in Bunsbeek aangelegd met vertrek aan de terreinen van Toekomst Bunsbeek.

Inzake jeugd moet de club erkennen dat de moordende concurrentie van de groots uitgebouwde jeugdwerking (en professionele begeleiding) in de omgeving ervoor zorgt dat een club als Toekomst Bunsbeek haar jeugdploegen moeilijk bij elkaar kan houden. Wanneer er zich opportuniteiten voordoen, wil de club hierin steeds stappen zetten.

Ondertussen werkt de club verder aan de kern voor 2021-2022. De gesprekken werden afgerond en de club is gewapend voor een mooi seizoen in vierde provinciale met een mix van jong, aanstormend talent uit de regio en meer ervaren spelers met een verleden in de hogere reeksen.

Wij hopen opnieuw mee te draaien in de kop van het klassement en hopen op de steun van onze supporters wanneer Corona achter de rug is en we onze vrijheid hebben herwonnen.​​​​​​​

De club wenst de gemeente te bedanken voor de steun aan alle sportverenigingen in deze moeilijke corona tijden.